DE METROPOLIS VAN DANIEL VAN DER NOON

Amsterdam - door Daniel van der Noon

Kledingmerk SELECTED Homme werkte samen met de Britse kunstenaar Daniel van der Noon voor de nieuwe collectie. De in Denemarken woonachtige Van der Noon staat voornamelijk bekend om zijn gedetailleerde cityscapes, die hij exposeerde in steden als Shanghai, Kopenhagen en Hamburg. Niet zo gek dus dat SELECTED Homme haar 24-delige collectie de naam Metropolisheeft gegeven. Begin deze maand werd Metropolis gelanceerd op Nederlandse bodem. RELOAD sprak met Van der Noon over inspiratoren als Woody Allen, zijn gesprekken met creative developer Vlatko Dukic en het creëren van je eigen –al dan niet fictieve- metropool. “Ik creëer een stad door te fantaseren over steden waar ik nog niet ben geweest.”

Onder het motto Metropolis is everywhere and nowhere kwamen SELECTED Homme en Van der Noon tot een fijne collectie van onder andere shirts, crew neck sweaters en jackets. Elk kledingstuk is voorzien van een uiterst gedetailleerde cityscape. De gedetailleerde prints suggereren een hyper realisme. Maar dat is suggestie, want de Brit heeft zijn fantasie de vrije loop gelaten. “De essentie van het begrip ‘nowhere’ zit hem in het http://secured.onlinegambling2014.com niet-bestaande, het onstoffelijke. De wereld die ik schets is voor een groot deel het resultaat van mijn verbeelding. Metropolis is mijn visuele vertaling van een rumoerige stad, in een wereld waar je alleen kennis van neemt als je mijn gedachtegang kunt lezen”, vertelt Van der Noon.

Stad als basis voor verhaal
Metropolis is Londen, Parijs en New York, maar tegelijkertijd is Metropolis een stad gebaseerd op TropicalianaHelme en Olarisia: fictieve steden, voortgekomen uit hersenspinsels van Van der Noon. “Al sinds mijn jeugd droom ik herhaaldelijk over grote steden. Ik zie mezelf schrijden langs een Oosterse bazaar of oversteken op een druk kruispunt. Het zijn plekken die veel gelijkenis vertonen met steden als Tokyo en Moskou. Het zijn steden waar ik nog nooit ben geweest, toch verschijnen ze crystal clear op mijn netvlies”, stelt Van der Noon, die verklaart dat zijn vastberadenheid om te reizen en grote steden te bezoeken een essentiële rol speelt in zijn werk. “Steden vormen de basis voor verhalen.”

Als het gaat om het creëren van een verhaal vanuit een stadsperspectief, vindt Van der Noon een inspirator in de persoon van filmmaker Woody Allen. “Allen gebruikt de stad bewust als belangrijkste canvas waarop zijn verhaal zich afspeelt. Ook ik breng de stad zorgvuldig in kaart om mijn eigen verbeelding te ventileren. Daarmee probeer ik de kijker te stimuleren om ook zijn eigen verhaal te creëren.”

Daniel van der Noon at work

Detail versus eenvoud
Het resultaat van Van der Noons zorgvuldige werkwijze is een kledingcollectie die gekenmerkt wordt door prints van gedetailleerde bouwwerken. Flats met tientallen minuscule raampjes, puntdaken waarvan je de dakpannen alleen ziet als je er met je neus bovenop zit. De SELECTED Homme collectie draait om eenvoud en comfort: scherpe, maar ingetogen styling met een goede fit, verkrijgbaar in zwart, wit en grijs. Het is daarmee een ideaal canvas voor Van der Noons werk. Maar dat bleek pas nadat Van der Noon in gesprek was geraakt met Vlatko Dukic, creative developer bij SELECTED Homme. “Als je alleen werkt, bepaal je je eigen grenzen. Door een samenwerking aan te gaan, stel je jezelf open voor discussie en andere perspectieven. De chemie die gaandeweg tussen Dukic en mij is ontstaan, heeft ervoor gezorgd datMetropolis en SELECTED Homme in positieve zin met elkaar verstrengeld zijn geraakt.”, aldus Van der Noon.

Bekijk de collectie
De Daniel van der Noon x SELECTED HOMME collectie is verkrijgbaar bij onder andere selected.com, bullsandbirds.com, debijenkorf.nl, U.S. Goods – Amsterdam en de Bijenkorf – Amsterdam.

Daniel van der Noon close up
Naast de stad illustreerde van der Noon ook zijn ervaringen en gespreken. 

 

Latest posts by Danny (see all)