Interview: Emil Kozak | Skateboards als schilderdoeken

emilkozak

Simplistisch mengt designer Emil Kozak typografie en positieve teksten door zijn frisse composities van speelse vormen en patronen. Sinds Vans hem in 2006 vanuit het niets benaderde om een collectie te ontwerpen, is het hard gegaan met de 34-jarige designer.

Door vele opdrachten voor onder andere Element, Nike, We The People en recent veel werk voor Twothirds, is er voor de Deense Emil Kozak geen tijd meer voor siësta’s. Siësta’s? Ja, hij is inmiddels meer te vinden in het Spaans Baskenland dan in het noorden van Europa. Surfer Kelly Slater werd in 2008 zelfs wereldkampioen op een boarddesign van hem. Want dat is wat Emil als fanatiek skateboarder en surfer het liefst doet: lege boards bewerken als zijn canvas.

Wat begon met een plastic oranje skateboard dat hij op 7-jarige leeftijd van zijn opa en oma kreeg, groeide uit tot een passie voor skateboarden. Als puber werd Kozak sterk beïnvloed door de visuele creativiteit binnen deze skateboardcultuur. Emil is nu een veelgevraagde designer die elementen uit skateboarden, popcultuur, surfen, nostalgie, de natuur en fotografie in zijn kunst verwerkt. RELOAD sprak kort met Kozak voor editie 56.

Je jeugdherinneringen waren het thema van je eerste soloexpositie, Trading Magic For Facts, en komen regelmatig terug in je werk. Zit die kleine Emil met zijn plastic oranje skateboard nog steeds een beetje in je?
“Mijn moeder verbaast zich er altijd over dat ik me nog steeds zoveel uit mijn jeugd herinner. Ik had vroeger een levendige fantasie; kinderlijk surrealistische gedachten die ik nu graag in mijn designs verwerk. Kindergarten Legends bijvoorbeeld. Dat is een serie skateboards die ik voor het Deense merk LA B Skateboards maakte. Ieder deck stelt een kinderlijk idee voor waarin ik vroeger echt geloofde. Het donkerblauwe board maakte ik omdat ik vroeger dacht dat de maan telkens van lichtkleur veranderde, omdat er aan de andere kant van de wereld reuzen stiekem stukjes van de maan opaten.”

Je haalt Kindergarten Legends vaker aan. Betekent dat werk veel voor je op creatief vlak?
“Kindergarten Legends was een omslagpunt in mijn creativiteit. Dankzij die opdracht in 2006 realiseerde ik me dat je als designer ook onrealistische designconcepten door kunt communiceren naar de toeschouwer, zolang je het maar in een sterke context plaatst.

Je bent nu ook bezig met je eigen surfmerk: Locals Only. Welke context gaat daar achter schuil?
“Locals Only is gebaseerd op het fenomeen ‘localism’; hoe lokale surfers soms territoriaal omgaan met surfspots en breaks en dat opeisen tot ‘hun’ golven tegenover ongewenste toeristen en buitenstaanders. Ik vond het interessant om het concept localism 180 graden om te draaien. Om het niet te bekijken vanuit het perspectief van lokale surfers, maar vanuit de zee waar het allemaal om draait. Locals Only is een surfmerk vanuit het perspectief van dieren die de oceanen écht bezitten. Haaien, vissen en walvissen zijn de locals. Vanuit dat standpunt maak ik nieuwe collecties met hoodies, prints, boards en illustraties.”

Hoe denk je als hobbysurfer over localism?
“Ik begrijp het als jongere kids zich territoriaal opstellen als ze weinig reizen en een spot dus echt ‘hun’ thuisbasis is. Maar als ik hier in Barcelona ga surfen, heb ik echt geen probleem met toeristen. De tagline van Locals Only is ‘Humans are NOT the center of the universe’. Ik vind dat alleen mother nature de rechthebbende ‘eigenaar’ is van surfspots.”

Na opdrachten voor onder andere Vans, Element en Nike, is designer Emil Kozak nu één van de  gezichten van Braun cruZer. Hij is daarbij in goed gezelschap met DJ Lean Rock, b-boy Ronnie Abaldonado en model Kerry Degman. Momenteel is Emil slechts een van de gezichten binnen de campagne; een custom ontworpen scheerapparaat in de trant van Kozaks eerdere eigen Duvel-bierglas en Zune-muziekspeler zou daar een mooie toevoeging op zijn. Meer over Emil Kozak en de overige Braun-gezichten op: www.braun.com/cruZer

Tekst: Danny Veekens. Lees het hele artikel in RELOAD #56. Vier keer per jaar RELOAD op je deurmat ontvangen? Neem dan hier een abonnement.

Latest posts by Danny (see all)