SOAP interview

Urban Artist Soap

SOAP, aka Adam Klodzinski is een Poolse artiest die de afgelopen jaren in Londen naam heeft gemaakt. In Polen was hij onderdeel van de B2 Crew, de eerste graffiti crew in zijn geboorteplaats Bydgoszcz. Deze zomer heeft hij zijn grootste solo expositie tot nu toe in de befaamde Londense West Bank Gallery. Tijd voor een interview op RELOAD.

Wie of wat inspireerde je om zelf kunst te gaan maken? Wanneer ben je begonnen?
Mijn grootste inspiratie was mijn goede vriend Paul Nowicki die ook onderdeel was van de B2 crew. Helaas is hij niet langer onder ons. Ik volgde toen ook veel Duitse artiesten als Loomit and Daim. En ik ben groot fan van Salvador Dali’s werk. Ik begon al heel jong met tekenen, vanaf een jaar of 15 nam ik dat mee naar de straat en startte ik met murals.

Welke invloeden en stijlen karakteriseren jouw werk?
In het begin vooral de Amerikaanse graffiti scene. Zij lieten teksten er echt uitspringen, waarbij je vaak heel goed moest kijken om te ontdekken wat er staat. En ik kan uren kijken naar het surrealistische werk van Dali. Daar is ook mij idee voor ‘Little Adam’ uit voortgekomen die je in al mijn werk terug ziet. Zo ben ik zelf letterlijk aanwezig in al mijn werken, vaak op plaatsen die niet kloppen, dat vind ik leuk. Ik hou van surrealisme en dat zie je ook veel terug in mijn werk. Ik ben dan een graffiti artiest, echter inspireert fine art mij ook. Hopelijk is mijn werk meer dan een plaatje op de muur.

Wat inspireert jou het meeste in het dagelijks leven wat we terug zien in jouw werk.
Dat is een lastige, er is zoveel waaruit ik inspiratie uit haal. Mensen inspireren me, het leven en de manier waarop we met elkaar interactie aan gaan. Liefde inspireert me. Als ik aan het werk ben dan is het echt ‘me and my airbrush’ en wat ik aan het schilderen ben. De verschillende street crews vind ik ook inspirerend. Het klinkt misschien gek, maar de liefde voor het leven is wat ik probeer voort te brengen in mijn werk.

Wat voor technieken gebruik je voornamelijk?
Voornamelijk spuit technieken. Maar ik gebruik ook veel verf en soms gewoon spuitbussen. Ik werk vooral veel met Aerograph (een soort airbrush) op hout, afgewerkt met een laklaag.

Waar komt de fascinatie voor gezichten vandaan?
Ik vind dat mensen mooi zijn, zelfs als ze het misschien niet door hebben. Iedereen heeft een mooie kant en ik schilder graag gezichten waar je uren naar kan staren. Dat is soms het geval in mijn fotorealistische werken. Een gezicht schilderen dat eruit ziet als een foto dat maakt me blij.‘That’s a big photo’ riep eens de schoonvader van een vriend toen hij mijn werk zag. Hij was compleet verbaasd toen die vriend vertelde dat het met air spray gemaakt is. Dat soort reacties maakt mij gelukkig.

De The West Bank Gallery expo is je eerste grote solo expo. Echter werd je werk al in 2008 opgemerkt buiten de graffiti scene. Met name de portretten van Jazz grootheden als Louis Armstrong. Wat gebeurde er in die zes jaar tussen dat moment en nu?
Ja, de Jazz collectie werd heel snel een collectors item. Een kunstverzamelaar kocht ze alle zes toen hij ze zag. Dat motiveerde mij natuurlijk om op die voet door te gaan. Ik was toen al begonnen met de Black Beauty serie met zwarte super modellen. Die verkocht ook vrij snel waarna ik de Super Heroes collectie maakte, die zijn ook allemaal verkocht. Daarna heb ik een serie gemaakt die Bio girls heet en veel werk in opdracht. Met name persoonlijk werk voor behoorlijk wat beroemdheden, dat was ook erg succesvol en ook voor mij weer een inspiratiebron.

Maak je nog veel murals naast je werk in opdracht?
Daar heb ik het eigenlijk te druk voor gehad, maar er komen binnenkort wel weer een paar mural projecten aan.

Werk je veel samen met andere artiesten aan projecten? Welke artiesten en projecten zijn dat?
Daarvoor geldt eigenlijk het zelfde. Ik ben zo druk geweest met de Westbank Gallery expositie dat ik nauwelijks tijd heb gehad. Maar er lopen wel wat gesprekken met andere artiesten, waaronder met Etam Cre, dat werk vind ik heel mooi. En natuurlijk komen zij ook uit Polen wat het een stuk makkelijker maakt.

Welke andere artiest moeten we wat jou betreft zeker checken?
Daim and Loomit natuurlijk, maar ook Engelse artiesten als Pure Evil and Copyright, heel inspirerend werk.

Kan je volledig rondkomen van je kunst?
Jaren lang kon ik met moeite de huur betalen, soms amper eten. Maar nu gaat alles heel goed. Mijn werken zijn meer waard geworden en worden snel verkocht aan kunst kopers die mij al een tijdje volgen. Tijdens exposities zijn mijn werken ook gewoon te koop voor het algemene publiek, dat vind ik heel belangrijk.

Wat voor werk kunnen we verwachten tijdens de expo? Wellicht ook wat kleinere werken op canvas?
Dat is natuurlijk de verrassing voor de expo, maar zeker het nodige foto realistische werk en wat nieuwe richtingen. Het wordt een mix van kleinere en hele grote werken, maar alles kan je aan de muur hangen. Daarnaast de nodige kleinere prints in gelimiteerde oplage.

Nog reisplannen?
Waarschijnlijk een groot muur project in Duitsland. En waarschijnlijk Italië, geweldig eten en mensen. ‘Italy is my dream place’.

Meer info over de expositie:
URBAN ARTIST #SOAP PRESENTS FOUR ELEMENTS //11th to 18th June 2014/The Westbank Gallery London
www.londonwestbank.com

Meer over SOAP:
www.urbanartistsoap.com

Latest posts by Danny (see all)