UE BOOM 2

UE-BOOM-2--23-LR

Twee jaar geleden waren we onder de indruk van de UE BOOM van Ultimate Ears. En wij niet alleen. Het geluid dat de cilindervormige 360-graden-speaker produceerde was verrassend luid, helder en vol voor een portable Bluetooth-speaker, en de UE BOOM won dan ook een iF Product Design Award en drie Red Dot awards voor het strakke design (rubberen behuizing, en speaker grill bedekt met waterdichte stof). Nu is er de UE BOOM 2. Nagenoeg dezelfde buitenkant, maar met meer power dan z’n voorganger. En vrijwel ‘alles resistent’, waarmee het een speaker is voor buiten de deur.

(Fotografie: Ruud van Bragt)

De UE BOOM 2 van Ultimate Ears zou zowat een apocalypse kunnen doorstaan: Volledig waterbestendig (zou zelfs een half uur lang onder water tot maximaal 1 meter kunnen overleven), schokvast, resistent tegen vuil en zand (strand proof dus), en je kunt hem laten vallen van een hoogte tot maximaal 1.5 meter. De speaker ging via RELOAD mee naar stranden in Brazilië en werd op de proef gesteld door een groep skateboarders in Breda. De eerste vraag die we kregen: “dus we mogen hem van de miniramp in een plas water laten vallen?” Ja hoor.

UE-BOOM-2--12-LR

Op het eerste oog is de UE BOOM 2 vrijwel identiek aan zijn voorganger. Dezelfde afmetingen (diameter: 6,7cm, hoogte: 18cm, gaat dus net zo makkelijk in je rugzak als een halve liter blik), zelfde gewicht (548 gram), weer verkrijgbaar in zes verschillende kleuren (zwart, wit, rood, blauw, en opvallend: oranje/paars en groen/blauw), en dezelfde D-ring om de speaker op te kunnen hangen.
Het enige uiterlijke verschil: de micro-usb poort en 3.5mm audio-ingang worden beschermd door een rubberen lipje dat onderdeel is van de behuizing. Bij zijn voorganger waren de poorten onbedekt. Dat was -onhandig- op te lossen door de D-ring eruit te schroeven, en er zelf een bijgevoegd plastic lipje onder te plaatsen.

Het grote verschil zit ‘m in het vermogen en de functionaliteit: 25% meer volume (90dB) en twee keer zoveel BlueTooth-bereik (tot 30 meter). De batterijduur van 15 uur is niet veranderd (tegenover bijvoorbeeld 10 uur van Jawbone’s Mini Jambox en Bose’s SoundLink Mini II, of 7 uur van een Beats Pill). Ook handig: tap control, waarmee je nummers kunt pauzeren of skippen zonder je telefoon. Een app is niet nodig. Press play en gaan! Maar met de UE BOOM 2 app voor Android en iOS kun je ‘m wel weer koppelen met elke andere speaker van Ultimate Ears.

UE-BOOM-2--20-LR

Er komt een verrassend luid volume uit dat kleine formaat. Als je de volumeknop helemaal open draait beginnen de hogere tonen een beetje te kraken en de bass is misschien niet explosief, maar punchy genoeg. Al met al is ‘t simpelweg fenomenaal wat er aan geluid uit deze kleine cilinder komt. Het grootste compliment is misschien wel dat dit apparaat echt foolproof is. In je tas gooien, meenemen en spelen zonder gedoe. De UE BOOM 2 van Ultimate Ears is overal fijn. In je kamer of kantoor, buiten de deur en on the road. Highly recommended.

UE-BOOM-2--9-LR

UE-BOOM-2--31-LR

199, ultimateears.com

Latest posts by Danny (see all)